Family Guy şi Carl Jung

Nu ştiu câtă lume e familiară cu serialul ăsta animat bine-cunoscut.

Dar ştiu că cine n-a auzit de el trăieşte într-o peşteră sau ceva asemănător.

Totuşi, niciodată nu e prea târziu să ieşi la lumină. Auzisem de el cândva, dar n-am catadicsit să mă uit, fiindcă eram „foarte ocupat şi n-am timp d-astea”.

Într-o zi, când am obosit, evident, de la atâta minţit, m-am aruncat în pat, am căutat un episod şi m-am lăsat pierdut în ceva pe care nu credeam că-l voi iubi vreodată.

Un umor „ca-n vremurile bune”. Unde nimeni nu era sexist, antisemit, „white supremacist”, nazist etc. dacă făcea o glumă la adresa cuiva sau făcea mişto de o temă tabu.

Pur şi simplu genial, motiv pentru care-l recomand oricărei persoane care caută o pauză de la excesul de corectitudine politică din prezent.

Şi când credeam că mai bine nu se poate, mi-am amintit de cineva care mereu îmi arată că există un strat sub restul, care e plin de profunditate şi satisfacţie.

Era de aşteptat, nu?

Stratul de care ziceam e cel al cunoscutelor arhetipuri.

Am mai spus-o şi într-un alt articol: Jung nu defineşte nicăieri cu precizie ce anume sunt arhetipurile. Ăsta e un motiv pentru care optim e să-l citim direct pe el, în loc să ne mulţumim cu interpretările cuiva.

Când vrei să explici că există nişte tendinţe către anumite trăiri sau experienţe care se află în fiecare din noi, indiferent de cine suntem şi unde am crescut, te afli automat pe un teren minat.

Pănă la urmă, niciun scriitor profund nu poate fi scutit de nemărginite interpretări.

Un exemplu bun al arhetipurilor se găseşte şi în universul animalic.

Toată lumea ştie că pisicile sunt speriate de castraveţi(bestial animal de pradă).

Îl arunci în faţa ei şi o ia la fugă de crezi că n-o mai vezi vreodată sau sare 50 de metri, doborând record peste record.

Întrebarea e: De ce?

Acum suntem conştienţi că un castravete îi aduce aminte unei pisici de un şarpe. Ce e ciudat e că există foarte multe pisici de casă care n-au văzut în viaţa lor un şarpe, totuşi se sperie de ceva asemănător. Asta pentru că e un instinct, sau o tendinţă către un anumit comportament, o anumită experienţă sau trăire.

Animalele nefiind la fel de dezvoltate precum oamenii(vegans get offended), nu au tendinţele la fel de profunde. Ăsta e şi motivul pentru care noi putem găsi un arhetip oriunde, inclusiv în Family Guy.

Vreau să mă opresc la un personaj dintr-acest serial şi la arhetipul pe care-l întruchipează.

Stewie Grifiin

Pentru cei nefamiliari cu serialul, Stewie e un copil de 1 an, al lui Peter şi al lui Lois Griffin.

Există ceva special când vine vorba de Stewie, care-l diferenţiază total de restul copiilor: e un geniu. Un geniu malefic. Cred că expresia feţei sale e îndeajuns încât să intuim cel puţin partea sa diabolică.

Un exemplu în care-şi dovedeşte geniul malefic e atunci când, deghizat într-o femeie, flirtează cu Brian(un câine scriitor) ca apoi să-l poată şantaja pentru pedofilie.

Ca să faci asta, ai nevoie de anumite trăsături: să fii inteligent, convingător, machiavelic, amuzant, carismatic, pus pe şotii, dar şi nerod, imatur, inconştient. Altfel spus, cu o natură duală.

Întocmai cum e arhetipul pe care-l îmbracă Stewie.

Arhetipul Tricksterului

Apelez din nou la opera pe care am tot folosit-o de nenumărate ori: „Arhetipurile şi inconştientul colectiv” unde Jung spune că:

Trickster-ul este o fiinţă primitivă „cosmică” de natură divin-animalică, superioară pe de o parte omului datorită însuşirilor sale supraomeneşti, inferioară pe de altă parte din pricina nechibzuinţei şi a inconştienţei sale.

„Despre psihologia figurii trickster-ului” – pag. 297

De aici se înţelege natura duală a arhetipului, ba chiar paradoxală.

Stewie(Trickster-ul) e destul de inteligent încât să-l păcălească pe Brian pentru a se folosi de el în cariera sa de film(ne mărginim la episodul din clipuri), dar e destul de nătâng încât s-o dea în bară după ce se îndrăgosteşte de o fată pe care nu o poate avea întrucât e nevoit să-şi menţină falsa identitate de femeie.

Pentru că Stewie doreşte să câştige-n iubire mai mult decât în carieră, decide să facă sacrificul suprem: să se autodemaşte când emisiunea e în direct.

Crezând că asta o va face pe Julie(fata de care s-a îndrăgostit) să-l iubească – arătându-i sinceritate – tot ce primeşte Stewie în schimb e consecinţa inconştienţei sale:

Este dat afară, mama lui Julie n-o lasă să-l vadă pe Stewie, îl părăseşte iar ea merge la fostul ei prieten. Cu alte cuvinte, a pierdut totul prin propriul joc.

Scena importantă începe la 0:41

Întocmai cum spune Jung, un trickster e inteligent şi prost în acelaşi timp. Ne poate duce de nas pe toţi cu planurile sale, totuşi tot el îşi găseşte sfârşitul într-acestea.

În „Scooby-Doo” e ceva la ordinea zilei să vedem cum personajele principale sunt păcălite de către răufăcătorii pe care trebuie să-i prindă, doar ca aceştia(răufăcătorii) să cadă în propria plasă aproape de fiecare dată.

La fel şi în „Tom şi Jerry”(unde e o adevărată întrecere a trickster-ilor) Tom e destul de deştept încât să-i întindă curse lui Jerry ca să-l prindă, dar e destul de nechibzuit şi de inconştient încât să-i scape printre degete, Jerry nu de puţine ori folosindu-se de trucurile lui Tom.

Desnele animate sunt, de obicei, manifestări ale figurii trickster-ului, graţie poznelor, inconştienţei, nechibzuinţei şi a comportamentului animalic.

Un fapt pe care ni-l spune Stewie este că, indiferent de cât ai fi de inteligent şi de pus pe şotii, oricât de superior te-ai crede, pentru faptul că nu eşti conştient de prostia ta vei suferi de propria-ţi mână.

Şi nimic nu e mai dureros decât să înţelegi că ţi-ai construit încet-încet, propriul sfârşit.

Un gând despre „Family Guy şi Carl Jung

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s