
Acum câteva zile, când eram pierdut în propria imaginaţie, cumva s-a întâmplat să-mi amintesc că n-am mai scris de mult un articol.
Cât timp mă frecam la cap ca să-mi dau seama ce anume ar merge acum – iar corona e deja prea mult – mi-am îndreptat privirea înspre telefon.
L-am luat în mână şi am intrat pe Instagram. Am zis „să mai văd şi eu ceva, poate-mi vine inspirația„, de parcă un simplu n-am chef să fac nimic nu era acelaşi lucru. Într-adevăr, doare mai puţin.

După vreo 10 minute în care n-am văzut nimic altceva decât umflări de Ego şi marketing hipersexualizat, am fost trăsnit de inspiraţie: „Da. Despre narcisism ar merge.”
Numai că, ar merge şi mai bine să aduc cunoştiinţă de faptul că nu există numai un tip de narcisism – cel clasic, pe care deja îl ai în minte – care „stands out”, ci şi unul mai subtil, care, pentru că e aşa, e deseori confundat cu orice altceva.
Adică, narcisismul vulnerabil.
Cu toate că narcisismul vulnerabil nu se găseşte în DSM-5 (Manual de Diagnostic şi Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale), nu sunt puţini psihiatri, psihoterapeuţi, psihanalişti sau psihologi care să nu admită posibilitatea ca acesta să fie înscris pe viitor.
Un asemenea psihoterapeut este Dr.Todd Grande, pe care l-am recomandat la un moment dat într-un instastory.
Dr. Grande ne arată că există trăsături comune între narcisismul grandios(cel pe care toată lumea îl ştie) şi cel vulnerabil, toate conform modelului de personalitate BIG5:
- Agreabilitate scăzută
- Tendinţa de a manipula
- Carismă superficială
- Lipsa de empatie
- Cooperativitate scăzută
- Ostilitate
- Fantezii specifice(cele mai întâlnite sunt cele în care narcisistul e un politician, un om de afaceri sau un iubitor de succes, puternic, perfect)
- Antagonism(narcisistul e doar bun, restul sunt doar răi şi nu există loc de scepticism)
- Nevoia excesivă de apreciere
- Centrarea nesănătoasă pe propria persoană
Un adevăr, când vine vorba de narcisişti, se găseşte în mitul lui Narcis, de unde şi termenul apărut mai târziu.

Narcis(Greacă veche: Νάρκισσος Nárkissos) era un vânător tânăr, iubit de numeroase fete pe care, cu toate acestea, le dispreţuia, obligându-le pe multe să-şi dea propria viaţă pentru a-i demonstra devotamentul faţă de frumuseţea sa.
Nemesis, zeiţa răzbunării, l-a blestemat pe Narcis să se îndrăgostească de „băiatul din apă”- de propria sa reflexie – astfel încât, după numeroase tragice încercări de a-l ajunge, a murit, uitându-se necontenit la chipul său.
Acel adevăr de care ziceam e că:
Narcisistul nu e cineva care se iubeşte, neapărat, la infinit. Narcisistul e cel care nu poate vedea dincolo de el, de chipul său, de fiinţa sa, de lumea sa, indiferent de ce s-ar întâmpla.
Când enumerăm anumite caracteristici care-l diferenţează pe narcisistul vulnerabil de cel grandios(clasic), nu lipsesc:
- Furie
- Resentimente
- Timiditate
- Depresie
- Ruşine
- Fantezii( diferă faţă de cel grandios prin conţinutul lor: narcisistul vulnerabil se va portretiza mereu ca fiind cel care a suferit, care a fost abuzat, care plânge şi care are nevoie imediată de a confort, de consiliere, de înţelegere etc)
- Lipsa de încredere
- Pesimism
- Invidie
- Imposibilitatea de a uita(referitor la un comportament pe care narcisistul l-a perceput ca ostil)
- Lipsa încrederii î sine
- Hipersensibilitatea la criticism
Tot Dr.Grande oferă şi exemple de comportamente şi de gânduri pe care un narcisist vulnerabil le are atunci când face „ce ştie mai bine”: să facă pe victima.
Sunt destul de sigur că, cel puţin o dată în viaţă ai avut „plăcerea” de a asculta un narcisist – eu am avut-o, fiindcă vorbesc cu mine în fiecare zi(ipocrit?).

Atunci cu singuranţă îţi aminteşti comportamnte precum:
- Vina nu e niciodată a sa
- Tu eşti cel care nu înţelege niciodată
- Eşti agresorul din conversaţie iar el e oprimatul
- Ceea ce spune nu e aproape niciodată în concordanţă cu ceea ce face
- Dacă-i arunci o critică, el aruncă înapoi 10 şi te face să simţi că o meriţi(analogia lui Grande cu mingea de tenis din –1– unde spune că un gând al narcisistului în acel moment e: Mă doare, dar dacă te rănesc şi pe tine, mă voi simţi mai bine. Critica e pentru persoanele imperfecte, deci nu pot accepta aşa ceva(parafrază))
- False acuzaţii aduse cuiva, ca mai apoi el să fie victima
Să se înţeleagă faptul că, să-ţi dai seama dacă ai de-a face cu un narcisist vulnerabil e o chestiune de timp.
Asta în cazul în care vrem acurateţe în analiză. Observarea îndelungată a comportamentului – dacă se poate şi a gândurilor – astfel încât să se poată detecta modele de comportament repetitive(patterns) e un foarte bun exerciţiu.
Totuşi, din compasiune pentru seamănul nostru, se cade să întrebăm:
Se poate vindeca un narcisist vulnerabil(subtil)?
Răspunsul autorităţii la care am tot apelat – Dr.Grande – e pozitiv. Chiar şi aşa, e foarte, foarte greu.
Datorită faptului că acesta simte ruşine de multe ori – emoţie care spune că „Eu sunt ăla rău, ăla care a greşit” – i se deschide o poartă care-l obligă să conştientizeze că există o problemă, de data asta la el.
Dificultăţile apar deoarece narcisistul vulnerabil, subtil – cât şi cel grandios – e incredibil de rezistent la schimbare.
Şi ce se schimbă greu nu câştigă, de cele mai multe ori, ajutor îndelungat.
BIBLIOGRAFIE
- 10 Signs of Vulnerable Narcissistic Abuse | The „Dark Cloud” Theory of Covert Narcissism
- Thoughts of a Vulnerable Narcissist | 10 Covert Narcissistic Behaviors & Corresponding Thoughts
- Grandiose & Vulnerable Narcissism: Which is worse? Is Recovery Possible?
- Dicţionar de mitologie generală de Victor Kernbach – Narcis -p. 414
- Narcissus – Wikipedia
- Narcissus: Echo & Narcissus A Tragic Tale of Vanity – (Greek Mythology Explained)
Un gând despre „Narcisismul subtil”