#1 Vocabular Jungian – Persona

15 Most Enlightening Carl Jung Quotes

Sincer să fiu inițial nu mi-am propus să încep o astfel de „serie”, cum i se spune, în mare parte întrucât nu eram suficient de informat în legătură cu interesul general pentru așa ceva.

Cu puține date nu se trag concluzii pertinente și nu se nasc acțiuni eficiente.

Indiferent dacă s-a dovedit într-un final că publicul român e interesat de o asemenea abordare sau nu, am rămas pe ultima decizie luată și anume să-i dau bătaie cu seria asta.

Până la urmă, ce-o fi, o fi.

Jung: Ego Persona - "a kind of mask, designed on the one hand to make a  definite impression upon others, and on… | Carl jung shadow, Carl jung  archetypes, Carl jung

Pe lângă faimoasele concepte de arhetip, complex, umbră ori Sine, mai există unul jungian care are o importanță la fel de mare nu exclusiv din punct de vedere teoretic, intelectual ori livresc, ci și practic, pentru viața de zi cu zi:

Persona – ad litteram: mască.

The persona and the person Painting by Noah Sian | Saatchi Art

Cu alte cuvinte este vorba de personalitatea – diferită față de cea autentică – pe care o arătăm lumii, celorlalți oameni în contextele sociale de zi cu zi.

Conform lui Jung, persona este ceea ce folosim atât ca să lăsăm o anumită impresie celorlalți, cât și pentru a ne ascunde adevărata noastră natură, din diferite motive, mai mult sau mai puțin personale.

Ăsta e și motivul pentru care Jung a folosit special termenul de mască, pentru că ceea ce arătăm lumii prin această parte a personalității noastre este exclusiv o unealtă pe care o folosim din motive sociale.

The 4 Major Jungian Archetypes

Persona are, evident, o natură duală:

Ne ajută să ne adaptăm lumii sociale exterioare – dacă societatea nu mă acceptă fiindcă sunt agresiv de la natură, atunci, ca să supraviețuiesc în ea sunt nevoit să demonstrez, să arăt că sunt calm, prietenos, sociabil – dar ne și stă în cale în anumite cazuri.

Sintagme precum: „Eu nu fac așa ceva fiindcă sunt…(profesor, doctor, avocat ș.a.m.d.) iar statura nu-mi permite” sau „Cum ar fi ca eu, un profesor bine-cunoscut, să fac o asemenea copilărie?” sunt manifestări – lingvistice – specifice unei persoane posedate de către masca/rolul său social.

Adică un ins de genul ăsta iși limitează potențialul – oricare ar fi ăla – astfel încât să mulțumească gura lumii și totodată să nu irite cumva opiniile ei care deja sunt rigide și învechite.

BIBLIOGRAFIE:

Opere Complete 7: Doua Scrieri Despre Psihologia Analitica – C.G. Jung

Opere Complete 16: Practica psihoterapiei – C.G.Jung

Amintiri, Vise, Reflecții – C.G. Jung

Persona(psychology) – Wikipedia

Persona(psychology) – Britannica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s