Coșmaruri și Vise Neplăcute

Înainte de a fi descoperit alchimia am visat în mod repetat vise care tratau mereu aceeaşi temă: alături de casa mea mai era o altă, mai precis o aripă sau o construcţie adăugată care îmi era străină. De fiecare dată mă minunam în vis că nu cunosc această parte a casei, care se pare că fusese dintotdeauna acolo.Carl Gustav Jung în „Practica Pshioterapiei”

Din fericire, visele și împărtășirea lor au devenit, odată cu timpul – dintr-un motiv care încă îmi e necunoscut – chestiuni importante, care merită să fie luate în serios.

Fie că te uiți la ele din punct de vedere psihanalitic – ca punte înspre inconștient – sau neurologic – drept simple scântei neuronale aleatorii, dar cu funcții și scopuri încă neștiute – visele și, mai ales, coșmarurile și visele neplăcute beneficiază acum de o sumedenie de studii și de atenția multor cercetători și psihologi, încât să înțelegem că nu mai e cazul să spunem că sunt o prostie sau că n-are rost să ne chinuim cu descifrarea lor.

Coșmarurile și visele rele, nașpa, neplăcute nu sunt unul și același lucru.

Avenged Sevenfold Nightmare Wallpapers High Resolution | Avenged sevenfold  art, Avenged sevenfold wallpapers, Avenged sevenfold

Și spun asta datorită unor studii efectuate la Quebec’s Université de Montréal unde cercetătorii au selectat 572 de persoane, bărbați și femei, dându-le drept sarcină consemnarea coșmarurilor și a viselor neplăcute pe care le aveau pentru o anumită perioadă determinată(2-5 săptămâni).

Rapoartele efectuate de către cercetători includeau narativele viselor(firul poveștii), emoțiile prezente și nivelul acestora de intensitate, colectând aproape 10.000 de vise, de diferite feluri, concluzând că visele neplăcute și coșmarurile sunt, în medie, relativ rare(10,8 % și 2,9%).

Care e, până la urmă, diferența între coșmaruri și vise neplăcute?

Fantasy Spirit Scary Nightmare Wallpaper - Wallpaper Stream

Coșmarurile sunt mai (1)rare, (2)intense, și (3)brutale decât visele neplăcute.

Coșmarurile sunt caracterizate, în medie, de prezența a 4 tipuri de motive, teme de o intensitate mult mai mare spe deosebire de visele neplăcute:

  1. Agresivitate fizică;
  2. Conflict Interpersonal;
  3. Eșec Catastrofic și
  4. Neajutorare.

Asta nu înseamnă că nu sunt aflate și-n visele neplăcute, doar că intensitatea este un factor cheie, coșmarurile fiind mult mai „reale” – intense, drept care și trezitul brusc, teama insuportabilă, plânsetele etc.

dark, Art, Artwork, Fantasy, Artistic, Original, Horror, Evil, Creepy,  Scary, Spooky, Halloween Wallpapers HD / Desktop and Mobile Backgrounds

Frecvența temelor acestora este un alt factor de diferențiere major, evenimentele catastrofice fiind mult mai prezente în coșmaruri decât în visele neplăcute.

Pe de altă parte, visele neplăcute sunt caracterizate preponderent de tema (2)Conflictului Interpersonal, intensitatea fiind mai mică iar, tot pe baza cercetărilor, femeile trăiau acest tip de vise mult mai frecvent decât bărbații(dublu, mai exact) ale căror vise aveau în centrul lor necazuri mult mai grave, calamități și dezastre de tot felul.

BIBLIOGRAFIE:

Zadra A, Donderi DC. Nightmares and bad dreams: their prevalence and relationship to well-being. J Abnorm Psychol. 2000 May;109(2):273-81. PMID: 10895565.

The Stuff of (Disturbing) Dreams

Robert G, Zadra A. Measuring nightmare and bad dream frequency: impact of retrospective and prospective instruments. J Sleep Res. 2008 Jun;17(2):132-9. doi: 10.1111/j.1365-2869.2008.00649.x. PMID: 18482103.

Zadra A, Pilon M, Donderi DC. Variety and intensity of emotions in nightmares and bad dreams. J Nerv Ment Dis. 2006 Apr;194(4):249-54. doi: 10.1097/01.nmd.0000207359.46223.dc. PMID: 16614545.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s